۲۰۰ نسخه قدیمی صحیفه سجادیه در کتابخانه آستان قدس رضوی

معاون اداره مخطوطات سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: افزون بر ۲۰۰ نسخه قدیمی و نفیس خطی و چاپ سنگی صحیفه سجادیه و شرح و حاشیه آن در گنجینه مخطوطات کتابخانه مرکزی این آستان مقدس نگهداری می‌شود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد بین‌المللی صحیفه سجادیه به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آستان قدس رضوی، حجت‌الاسلام محمد‌حسن نوری‌نیا اظهار داشت: این نسخ خطی و چاپ سنگی به خاطر قدمت و یا خط و تذهیب هنرمندان ممتاز از نفاست بسیار برخوردار است.

وی بیان کرد: صحیفه سجادیه مجموعه‌ای از دعاها و روایات حضرت امام زین العابدین علیه السلام است که در زمان خود به عنوان مرجع علمی مسلمانان مورد استفاده قرار می‌گرفته و اهل سنت نیز آن حضرت را از راویان حدیث پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله شمرده‌اند.

نوری نیا گفت: آنچه از امام چهارم علیه السلام روایت شده در کتب معتبر روایی اهل سنت، ثبت و ضبط گردیده و اینک ۵۸ دعا از صحیفه در دسترس عموم قرار دارد که به روایت نجم الدین علوی، بهاء اشرف است.

وی افزود: قدیمی ترین و کهن ترین روایت صحیفه که قبل از روایت نجم الدین علوی بوده، صحیفه‌ای به روایت اهل سنت است که در اوایل قرن پنجم به سال ۴۱۶ یا ۴۱۷ قمری کتابت شده و تنها نسخه آن در آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود.

نوری‌نیا به یکی از بهترین صحیفه‌های دارای تذهیب در کتابخانه آستان قدس رضوی اشاره کرد و گفت: این نسخه که مطالب میرداماد بر حاشیه آن موجود است، دارای سرلوح مزدوج زرین پرکار است و حاشیه دو صفحه اول گل و برگ زرین بوده و جلد آن، ساغری مشکی ضربی زرین مشتمل بر چهار ابروی سوخت زرین، که یکی از نمونه های ارزشمند سوخت های زرکوب است.

وی با بیان اینکه علما و دانشمندان مختلف بر صحیفه حاشیه زده‌اند، به دو نسخه ارزشمند دیگر آن اشاره و بیان کرد: نسخه بسیار ممتازی از صحیفه ثانیه سجادیه که اضافات محدث بزرگوار شیعه، شیخ حر عاملی را در خود جای داده است، در سال ۱۰۵۳ قمری تألیف و کتابت شده و نسخه دیگر که حواشی آن، مطالب میرداماد و عبدالعالی کَرَکی است، از نسخه های نفیس موجود در آستان قدس رضوی هستند.

هم اکنون ۹۷ هزار جلد مصحف شریف و نسخه خطی در گنجینه مخطوطات آستان قدس رضوی نگهداری می شود که از این تعداد ۲۲ هزار نسخه خطی از نفیس ترین قرآنهای جهان هستند.